Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszne ciasto- cytrynowe orzeźwienie"
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 179
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 896
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 179
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 896
Składniki
Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując.
Na koniec dodaj suche , całość delikatnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 20 min w temp. 180°C. Wystudź.
Do rondelka wlej sok z cytryny oraz 250 ml wody, wsyp cukier, zagotuj. Do kubeczka wsyp proszek budyniowy, wlej 125 ml wody, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do wrzącej wody z cytryną, ciągle mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń.
Z ciasta biszkoptowego wytnij kółka. Ułóż je na spodzie foremek lub miseczek i przykryj masą budyniową. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wyjmij z miseczek i udekoruj owocami.
40 minut, porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie