Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-07-2023
Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejne przepyszne ciasto-ciasto które nazwałam Król Lew. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, kremu, ryżu preparowanego z kajmakiem. Posypane jest orzeszkami ziemnymi.
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 475
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6654
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 193
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 475
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6654
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 193
Składniki
Na początek polecam zrobić bazę kremu do garnka dajemy mleko, cukier, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy dokładnie i gotujemy też mieszając żeby się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy do temp pokojowej.
BISZKOPT żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując stopniowo dodajemy cukier-miksujemy chwilę żeby się rozpuścił i zmniejszamy obroty-dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-delikatnie mieszamy łyżką by nie zburzyć puszystości masy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody. Pierwszy z nich wkładamy do blaszki i lekko nasączamy kawą
KREM Masło 250g w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy budyń też w temp pokojowej. RYŻ Masę kajmakową 400g przekładamy do miski, mieszamy łyżką tak by zmienić jej konsystencję na bardziej płynną. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy tak by pokrył się masą
Na pierwszy spód biszkoptowy nasączony kawą wykładamy 1/3 kremu, delikatnie rozsmarowujemy i wykładamy na niego ryż, dociskamy np łyżką by ciasno przylegał do kremu, i wykładamy znów 1/3 kremu.Na krem dajemy drugi biszkopt, nasączamy go lekko kawą, smarujemy resztą kremu i ciasto posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi solonymi lub nie. Można ciasto polać jeszcze czekoladą robiąc cienkie niteczki z rozpuszczonej czekolady.Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.