Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche rogaliki wypełnione po brzegi makowym nadzieniem. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowują swoją świeżość i smak.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 70
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6826
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 70
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6826
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Masło ścieramy na tarce i dodajemy do mąki wraz z cukrem i śmietaną. Składniki zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy masło i gotujemy przez około 20 minut. Pod koniec, do gotującej się masy makowej dodajemy cukier i miód. Składniki mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać do masy również bakalie i siekane orzechy. Masę makową odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 3 mm i średnicy około 25-30 cm.
Każdy z placków dzielimy najpierw na 4 równe części. Następnie każdą część dzielimy jeszcze na pół. Z jednego placka powinniśmy otrzymać 8 trójkątów.
Na podstawie każdego trójkąta rozsmarowujemy łyżkę masy makowej. Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy w kierunku wierzchołka.
Rogaliki z makiem układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół bez termoobiegu).
Po wystudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.