Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada bożonarodzeniowa z kremem czekoladowym"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Składniki
ok. 60 minut
Śmietanę z masłem i miodem mocno podgrzać. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić, wstawić do lodówki na 24 godziny.
Jajka wbić do metalowej miski. Dodać cukier. Miskę postawić nad parującą wodą. Ubijać trzepaczką, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Gdy podwoi swą objętość, zdjąć ją z kąpieli wodnej i, stale ubijając, wystudzić.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dolać olej, wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec 10 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, ostrożnie usunąć pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w rulon i odłożyć do wystudzenia.
Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować wiśniową konfiturą, a następnie około 2/3 kremu czekoladowego. Biszkopt ponownie zwinąć w roladę i posmarować pozostałym kremem.
Udekorować posiekaną czekoladą i np. kandyzowanymi wiśniami. Mocno schłodzić w lodówce.Źródło: Życie na gorąco