Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada makowa z bakaliami"
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 691
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 667
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 257
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 691
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 667
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 257
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wkrusz drożdże i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił objętość. Stop masło i pszestudź. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski.
Jajko oraz żółtko utrzyj na jasny krem z resztą cukru, dodaj do mąki. Dołóż wyrośnięty zaczyn, wlej przestudzone masło. Wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Masę makową przełóż do miski. Dodaj skórkę z cytryny, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj nadzienie, pozostawiając czyste brzegi.
Zwiń w rulon, zlep. Włóż do nasmarowanej tłuszczem okrągłej formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 min w temp. 200 st.
Wersja z owocami
Masę z maku zastap mieszanką powideł i sparzonych, posiekanych owoców suszonych.Źródło: Tina