Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna rolada, kremowa, delikatna, idealna na upały.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 486
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 546
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 848
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 486
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 546
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 848
Składniki
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy i wstawiamy do piekarnika na 8 min., pieczemy w temp. 190 C. W czacie pieczenia przygotowujemy ściereczkę i posypujemy ją cukrem waniliowym. Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ok. ¼ szklanki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz stopniowo żelatynę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy maliny, przez chwile miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby stężała, ale dała się rozsmarować na cieście. Roladę rozwijamy z ręczniczka i smarujemy masą, zwijamy i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Smacznego.