Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna rolada, kremowa, delikatna, idealna na upały.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2295
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3341
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1393
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2295
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3341
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1393
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Składniki
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy i wstawiamy do piekarnika na 8 min., pieczemy w temp. 190 C. W czacie pieczenia przygotowujemy ściereczkę i posypujemy ją cukrem waniliowym. Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ok. ¼ szklanki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz stopniowo żelatynę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy maliny, przez chwile miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby stężała, ale dała się rozsmarować na cieście. Roladę rozwijamy z ręczniczka i smarujemy masą, zwijamy i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Smacznego.