Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na roladę już przepis wam podawałam ale podam raz jeszcze bo widziałam że jest duże zainteresowanie, myślę że wam się spodobał przepis bo rolada naprawdę jest pyszna i puszysta. Tym razem zrobiłam z galaretką, mało jej było bo pierwszy raz tak zrobiłam, że galaretka która zaczęła tężeć, położyłam ją na cieście i czekałam aż zastygnie i to był dobry pomysł bo chociaż galaretka nie wyciekała podczas zwijania.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1384
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1384
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę że szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo aż piana będzie błyszcząca.
Gdy piana jest już ubita dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać aż będzie koniec żółtek.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec 15 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Upieczoną gorącą roladę wyłożyć do góry dnem na ściereczce, zdjąć papier.
Szybko jeszcze gorącą zwinąć razem ze ściereczką, odłożyć aby całkowicie wystygła.
W międzyczasie można rozrobić galaretkę lub zrobić dowolny krem. Dekoracja również dowolna. U mnie galaretka oraz na wierzchu masa orzechowa.