Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z karkówki"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 283
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1218
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 29
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 283
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1218
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 121
Składniki
130 min • Porcja ok. 260 kcal • Koszt porcji ok. 4,20 zł • Przepis na 10-12 porcji
Karkówkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacinam ją wzdłuż tak, by uzyskać jak najszerszy płat (nie docinam do końca). Płat rozkładam, rozbijam mocno z obu stron, przyprawiam solą, pieprzem i czubrycą.
Mięso mielone mieszam z żurawiną i suchymi przyprawami.
Polędwicę myję, usuwam błonki, przecinam ją wzdłuż na pół. Każdą połówkę nacinam wzdłuż (w sumie kawałki polędwicy powinny mieć taką długość jak karkówka; za długie przycinam). Płaty rozbijam lekko z obu stron. Polewam sosem sojowym, doprawiam pieprzem i czubrycą.
Na kawałki polędwicy nakładam część mięsa mielonego. Wtykam w niego czosnek pokrojony w zapałkę i zwijam w roladki. Karkówkę smaruję roztrzepanym jajkiem i rozkładam na niej resztę mięsa mielonego. Wzdłuż jej dłuższego brzegu, na mięsie, układam roladki z polędwicy, smaruję całość pozostałym jajkiem.
Na polędwicy układam listki natki, zwijam całość w roladę. Zawijam ją dość ciasno w papier do pieczenia i obwiązuję bawełnianą nicią. Wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem, zalewam 1/2 l wody.
Piekę w temp. 190-200°C ok. 45 min z każdej strony. Studzę, kroję w plastry, układam na półmisku. Pyszna też na ciepło.
Zimną, pokrojoną w plastry, można zalać galaretą i ozdobić groszkiem, marchwią, pietruszką. Jadwiga Smolińska z KoronowaŹródło: Kobieta i życie