Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada drożdżowa z makiem. Sprawdzi się zarówno podczas świąt Bożego Narodzenia, jak i na co dzień jako pyszny deser. Najlepiej smakuje z domową masą makową, ale dla ułatwienia można skorzystać również z gotowej masy w puszce. Do dekoracji można wykorzystać cukier puder lub lukier. Z podanego przepisu otrzymacie dwie drożdżowe rolady.
dwie keksówki 30x10 cm
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8603
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 592
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8603
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 592
Składniki
Przygotuj zaczyn. Do miski pokrusz świeże drożdże. Wsyp cukier, wlej ciepłe mleko, dodaj 4 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do osobnej miski wsyp pozostałą część mąki. Dodaj żółtka jaj, roztopione masło i szczyptę soli. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn. Zagniataj ciasto drożdżowe do momentu, aż całkowicie będzie odchodziło od miski i od dłoni.
Ciasto drożdżowe przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Białka jaj ubij na sztywną pianę.
Otwórz puszkę masy makowej, przełóż ją do miski. Dodaj ubite białka i kaszę mannę. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na kwadrat o długości boku około 30 cm.
Na rozwałkowane płaty ciasta wyłóż po połowie makowej masy. Rozsmaruj ją po całej powierzchni zostawiając niewielki margines z każdej strony.
Każdy kawałek ciasta zwiń w rulon. Rolady z makiem przełóż do keksówek wyścielonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Rolady makowe piecz przez około 45 minut (do zarumienienia).
Upieczone, przestudzone rolady z makiem udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!