Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z mintaja"
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4052
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 960
Polecam.
Odsłon: 372
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4052
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 960
Polecam.
Odsłon: 372
Składniki
Filety rozmrażamy, odsączamy nadmiar wody i przepuszczamy je przez maszynkę. Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z rybą.
Dodajemy kaszę mannę i znów wszystko mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, by kasza napęczniała. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą rybną. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem.
Pory myjemy, odcinamy zielone części oraz końcówki. Pory rozcinamy wzdłóż. Czystą lnianą ściereczkę kuchenną smarujemy masłem. Oddzielamy od siebie warstwy pora i układamy na ściereczce tak, by lekko na siebie zachodziły – tworząc prostokąt. Na pory wykładamy masę rybną i zwijamy wszystko w roladę. Owijamy ją ściereczką, przewiązując na końcach sznurkiem.
Przywiązujemy roladę do uszu dużego garnka, by nie dotykała dna. Wlewamy wrzątek, by sięgał do polowy rolady i gotujemy ją ok. 50 min. pod przykryciem.
Obieramy marchewki i kroimy w ukośne talarki. Dusimy je w odrobinie wody. Po 15 min. dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Dusimy jeszcze 5-10 min.
Ugotowaną roladę delikatnie rozwijamy, kroimy w plastry i podajemy z marchewką. Plastry rolady można przewiązać 2-3 gałązkami szczypiorku.
120 minut Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie