Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Różana szarlotka"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
90 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji.
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję pozostałe na ciasto: margarynę, cukier puder, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, ocet. Zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części. Jedną część schładzam w zamrażalniku, a drugą wykładam na blaszkę (24 x 36 cm).
2. Ciasto wyłożone na blaszkę posypuję delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców. Na grysik wykładam starte jabłka. Na jabłka wykładam różaną konfiturę. Gotuję budyń i odstawiam do wystudzenia.
Białka ubijam, dodając w trakcie cukier. Na koniec budyń. Pianę wykładam na owoce. Na pianę ścieram schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piekę wszystko razem około 50 minut w 180°C.Źródło: Kobieta i życie