Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryżowe ciasteczka z jagodami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 774
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2804
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 774
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2804
Składniki
Odłóż 2 łyżki cukru. Resztę wymieszaj z jagodami. Zagotuj litr mleka, lekko posól. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu, aż mleko się wchłonie, a ryż będzie miękki (do tego ciasta najlepszy będzie ryż kleisty, taki, jak do przygotowania risotta). Odstaw, aby całkowicie ostygł.
Żółtka utrzyj z dwoma odłożonymi łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz łyżką masła. Dodaj namoczone, osączone rodzynki oraz ryż. Dwa białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połącz z ryżem.
Tortownicę posmaruj masłem. Włóż warstwę ryżu, potem warstwę jagód i nakryj ryżem. Wierzch ciasta posyp wiórkami masła. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Podaj na gorąco albo na zimno, udekorowane kleksem bitej śmietany i owocami.
Takie samo ciasto jest bardzo smaczne przyrządzone, np. z jabłkami. Warto wtedy do ryżu wsypać dla aromatu szczyptę mielonego cynamonu.
<strong>Przepis przysłała Lucyna Stachowska z Czerwonej Wody</strong>
Czas: 70 min, cena porcji: 1,50 złŹródło: Relaks