Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serniczek z cytrynową nutą"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1306
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2 zł
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, 100 g cukru, torebkę cukru waniliowego, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło, jajko i wyrabiamy ręcznym mikserem, aby dobrze się połączyły.
Ciastem wykładamy kwadratową blachę, formując centymetrowy rant na każdym brzegu. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 15 minut.
Do miski przekładamy serek mascarpone, twaróg, 75 g cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i za pomocą ręcznego miksera łączymy , aby powstał puszysty krem. Odstawiamy na godzinę, aby masa dobrze się schłodziła.
Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Banany obieramy, kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na kremie. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i fantazyjnie polewamy nimi ciasto. Dekorujemy wiórkami z białej czekolady.Źródło: Rewia