Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków - ma on tyle wariantów, że każdy z pewnością wybierze coś dla siebie. Ogromną popularnością cieszy się chociażby takie desery jak sernik pistacjowy czy oreo, ale wiele osób uważa, że najlepszy sernik to ten tradycyjny. Dziś mamy do zaproponowania właśnie taki przepis - pamiętaj, aby użyć prawdziwego twarogu, niekoniecznie tego z wiaderka.
Przepisów jest mnóstwo, trudno więc zdecydować się na jeden z nich, ale bez wątpienia tradycyjny wariant doskonale sprawdzi się na święta. Prosty sernik pieczony to bazowy deser, który - jeśli chcesz - możesz wzbogacić zmieniając go łatwo w sernik z polewą owocową. Tak naprawdę nie ma jednak potrzeby, aby to robić, ponieważ tradycyjny sernik wychodzi wyśmienity.
Jeżeli chcesz przygotować coś pysznego do kawy czy herbaty, zaproponuj gościom ten niezwykle prosty deser, który robi ogromne wrażenie. Sprawdź, jak zrobić sernik tradycyjny.
Większość osób lubi jeść dobre jakościowo desery, ale nie każdy wie, jak przygotować pyszny sernik samodzielnie. Sekretem są oczywiście najlepsze jakościowo składniki. Doświadczone gospodynie nie mają w tej kwestii wątpliwości - warto przygotować sernik z twarogu zmielonego samodzielnie. Wtedy sernik wychodzi najlepszy.
Gdy chcesz zrobić pyszny sernik, postaw także na jajka ze sprawdzonego źródła oraz dobrej jakości masło. Nie warto tu oszczędzać, bo zdecydowanie czuć różnicę. Każdy składnik ma ogromne znaczenie, aby wyszedł dobry sernik.
Bardzo często w przypadku serników spotykamy się z tym, że spód sernika jest wykonany na przykład z ciasteczek, w tym przypadku jednak proponujemy prosty sernik pieczony bez spodu. To zadziwiające, jak niewiele składników wystarczy, aby przygotować wyjątkowe, wprost rozpływające się w ustach ciasto, które będzie ozdobą świątecznego stołu i szybko zniknie z talerzyków.
Wystarczy roztopić masło w rondelku, a twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Następnie połączyć te składniki tak, aby nie było grudek. Jajka ogrzać do temperatury pokojowej, oddzielić białka od żółtek. Następnie połączyć żółtka z połową podanego w przepisie cukru tak, aby powstała jasna, puszysta masa. Przesiać do niej budyń, dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Całość zamieszać, ale krótko - jedynie do połączenia składników. Połączyć masło z twarogiem, następnie z masą z żółtek. Na końcu ubić białka na pianę, w trakcie dosypując pozostały cukier, a gdy piana stanie się sztywna i błyszcząca - delikatnie wmieszać ją do masy. Pozostaje jedynie pieczenie sernika.
Aby sernik wyszedł, istotny jest oczywiście czas jego pieczenia, podobnie jak temperatura.
W tym przepisie sprawa jest bardzo prosta - formę wypełnioną masą sernikową wstaw na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 170°C. Nie zapomnij o tym, aby na niższej półce ustawić naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą - zapobiegnie to pękaniu powierzchni sernika.
Piecz przez około 60 minut. Ważne jest to, aby nie otwierać piekarnika przez cały ten czas.
Najlepsze w przepisie na sernik tradycyjny jest to, że można go dowolnie modyfikować.
Z tak bazowej receptury z łatwością może powstać m.in. sernik z sosem karmelowym, sernik z malinami czy sernik z rodzynkami. Tak naprawdę niewiele trzeba, aby sernik wyszedł rozkoszny, rozpływający się w ustach. Niektórzy decydują się przygotować sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej - to iście świąteczny smak.
Jeśli nie do końca odpowiada ci pomysł na tradycyjny wypiek u nas znajdziesz również pomysły na inne wersje sernika. Są to m.in.:
Każda z tych propozycji doskonale sprawdzi się na święta, lecz także na co dzień, gdy po prostu masz ochotę na coś pysznego do kawy. Tak naprawdę niewiele trzeba, aby wyszedł dobry sernik. Z naszymi przepisami wypiek na pewno ci się uda.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 808
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 277
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 808
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 277
Składniki
Roztop masło w rondelku i przestudź.
Umyj dokładnie cytrynę. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Zmiel twaróg co najmniej dwukrotnie maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Możesz też ułatwić sobie zadanie i zmielić twaróg tylko raz, a po połączeniu z masłem zblendować go. Im mniej grudek zostanie, tym lepiej.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek.
Połącz żółtka z połową cukru i utrzyj na jasną, puszystą masę.
Przesiej do żółtek budyń. Dodaj ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Wymieszaj krótko – do połączenia składników.
Połącz masło z twarogiem, a następnie – z masą z żółtek.
Ubij białka na pianę. W trakcie ubijania stopniowo dosypuj do piany resztę cukru. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, delikatnie wmieszaj ją do masy.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej masę twarogową. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Na niższej półce ustaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą (dzięki temu powierzchnia sernika nie popęka).
Piecz sernik przez około 60 minut. Nie otwieraj w trakcie piekarnika. Po upieczeniu pozostaw sernik do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po około godzinie wyjmij go z piekarnika. Gdy wystygnie całkowicie, przenieś go w chłodne miejsce. Pozostaw co najmniej na dobę. Klasyczny sernik smakuje najlepiej po 2-3 dniach od upieczenia!