Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik chałwowy zaskakuje różnorodnością tekstur. Znajdziesz w nim bogatą i kremową warstwę serową, kruche ciasto kakaowe oraz dodatek podbijającej smak chałwy. Spróbuj, a twoi domownicy na pewno oszaleją na jego punkcie.
Idealny na kolację
Odsłon: 26
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 74
Idealny na kolację
Odsłon: 26
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 74
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania ciasta ciemnego oraz wyjęcia z lodówki wszystkich składników na serowe nadzienie. Do miski wsyp przesianą mąkę z kakao, zrób zagłębienie i wsyp do środka cukier, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i wbij jajko. Połącz składniki mieszając nożem, a potem szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Jedną włóż do zamrażarki, a drugą do lodówki – na co najmniej godzinę.
Przygotuj formę do pieczenia (25 × 30 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na stolicy na kształt prostokąta i włóż do blaszki. Możesz też skubać kawałki ciasta i wykładać nim spód (potem lekko ugnieć). Wstaw foremkę do piekarnika na 10-15 minut i piecz w 170°C, a następnie lekko wystudź. W tym czasie przygotuj ser.
Trzykrotnie zmiel biały ser w maszynce do mięsa lub użyj gotowego twarogu z wiaderka (bez cukru i dodatków) i przełóż do dużej miski. Do sera dodaj serek ricotta, cukier i połącz, aby cukier się dobrze wymieszał. Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj tylko 100 g cukru. Pamiętaj, że chałwa także jest słodka. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Bardzo drobno pokrusz chałwę i także dodaj do sera. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z serem. Przełóż masę serową na podpieczony spód, wyjmij drugą część ciemnego ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce jarzynowej na wierzchu sernika. Wstaw blachę z ciastem do pieca nagrzanego do 170°C i piecz około 60 minut. Studź przy uchylonych drzwiach i przechowuj gotowy sernik w lodówce.