Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik balicki"
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 103
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 624
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 103
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 624
Składniki
Przygotuj spód: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki oraz szczyptę soli. Wsyp cukier puder. Wbij jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wylep dno tortownicy. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, wymieszaj z likierem i rozsmaruj na kruchym spodzie. Potem posyp 1/2 płatków migdałowych.
Przygotuj masę serową: rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj żółtka. Stale ucierając, dodaj małe porcje twarogu. Wsyp proszek budyniowy. Masę szybko zmiksuj. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy serowej.
Masę wyłóż na przygotowany spód. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 75 minut. Pozostałe płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem. ok. 1 godziny i 50 minut, 1 porcja ok. 450 kcal.Źródło: Tina