Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny i puszysty sernik o smaku cytrynowym, z dżemem truskawkowym, na herbatnikach, udekorowany białą i gorzką czekoladą.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 37
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 110
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 37
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 110
Składniki
Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasno obok siebie herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wymiarów blachy. Zółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka utarłam z masłem, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawałam partiami ser i miksowałam do połączenia. Do masy serowej dodałam olejek cytrynowy oraz proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Zmiksowałam masę serową kolejny raz do połączenia składników. Na koniec do masy serowej dodałam ubitą pianę z białek i wszystko wymieszałam już drewnianą łyżką. Gotową masę serową wyłożyłam do blachy na herbatniki. Małą łyżeczką powkładałam na wierzch sera dżem truskawkowy, rozprowadzając go trochę w masie serowej. Sernik piekłam godzinę w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Około 20 minut przed końcem pieczenia, obkroiłam brzegi sernika od blachy, aby sernik po upieczeniu nie zapadł się. Sernik po upieczeniu zostawiłam na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a dopiero następnie wyjęłam go i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygł udekorowałam wierzch czekoladą. Najpierw rozpuściłam gorzką czekoladę w jednej łyżce gorącej śmietany i polałam nią sernik. Potem roztopiłam białą czekoladę w 2 łyżkach gorącej śmietany i również polałam nią wierzch ciasta tworząc esy floresy. Sernik schłodziłam w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.