Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo miękki, wilgotny i delikatny. Rozpływa się w ustach.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21621
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21621
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Żółtka rozbić mikserem, dodać ser, dokładnie wymieszać. Dodać wszystkie cukry, olej i mleko. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części.
Do jednej części dodać krem czekoladowy, kakao, budyń czekoladowy i aromat makowiec. Wymieszać
Do drugiej części dodać budyń waniliowy i aromat sernik. Wymieszać
Ubić pianę z białek, połowę dodać do masy czarnej, połowę do masy białej
Na dużą blachę wylać równomiernie masę czarną, następnie białą. Piec 50 min w 175 st. Ja piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta i po upieczeniu pozostawiam w otwartym piekarniku do ostygnięcia. Wierzch dowolnie udekorować - u mnie najprostsza wersja z kakao. Polewa czekoladowa wyglądałaby ładniej ;)
Wersja z samym serem (bez spodu) jest szybką wersją sernika. Jak ktoś ma czas i ochotę można oczywiście zrobić spód z kruchego ciasta albo herbatników.