Bardzo miękki, wilgotny i delikatny. Rozpływa się w ustach.
Sernik czarno-biały
Składniki
- ser twarogowy (ja używam gotowego sera z wiaderka dr Oetker), 1 kg
- cukier puder, 1,5 szkl
- jajka, 6
- olej, 3/4 szkl
- mleko, 1 szkl
- budyń waniliowy bez cukru, 1
- budyń czekoladowy bez cukru, 1
- cukier waniliowy duży, 2 szt (2 x 16g)
- aromat do ciast najlepiej Makowiec Delecty (może być też np. migdałowy), 1/4 buteleczki
- aromat do ciast najlepiej Sernik Delecty (może być też np. cytrynowy, waniliowy), 1/4 buteleczki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- krem czekoladowy (np. Kremuś z Biedronki), 150g
- kakao, 4 czubate łyżeczki
Składniki
- ser twarogowy (ja używam gotowego sera z wiaderka dr Oetker), 1 kg
- cukier puder, 1,5 szkl
- jajka, 6
- olej, 3/4 szkl
- mleko, 1 szkl
- budyń waniliowy bez cukru, 1
- budyń czekoladowy bez cukru, 1
- cukier waniliowy duży, 2 szt (2 x 16g)
- aromat do ciast najlepiej Makowiec Delecty (może być też np. migdałowy), 1/4 buteleczki
- aromat do ciast najlepiej Sernik Delecty (może być też np. cytrynowy, waniliowy), 1/4 buteleczki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- krem czekoladowy (np. Kremuś z Biedronki), 150g
- kakao, 4 czubate łyżeczki

Etapy przygotowania
Żółtka rozbić mikserem, dodać ser, dokładnie wymieszać. Dodać wszystkie cukry, olej i mleko. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części.
Do jednej części dodać krem czekoladowy, kakao, budyń czekoladowy i aromat makowiec. Wymieszać
Do drugiej części dodać budyń waniliowy i aromat sernik. Wymieszać
Ubić pianę z białek, połowę dodać do masy czarnej, połowę do masy białej
Na dużą blachę wylać równomiernie masę czarną, następnie białą. Piec 50 min w 175 st. Ja piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta i po upieczeniu pozostawiam w otwartym piekarniku do ostygnięcia. Wierzch dowolnie udekorować - u mnie najprostsza wersja z kakao. Polewa czekoladowa wyglądałaby ładniej ;)
Wersja z samym serem (bez spodu) jest szybką wersją sernika. Jak ktoś ma czas i ochotę można oczywiście zrobić spód z kruchego ciasta albo herbatników.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 180

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 571

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 616
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 180

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 571

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 616



Składniki
- ser twarogowy (ja używam gotowego sera z wiaderka dr Oetker), 1 kg
- cukier puder, 1,5 szkl
- jajka, 6
- olej, 3/4 szkl
- mleko, 1 szkl
- budyń waniliowy bez cukru, 1
- budyń czekoladowy bez cukru, 1
- cukier waniliowy duży, 2 szt (2 x 16g)
- aromat do ciast najlepiej Makowiec Delecty (może być też np. migdałowy), 1/4 buteleczki
- aromat do ciast najlepiej Sernik Delecty (może być też np. cytrynowy, waniliowy), 1/4 buteleczki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- krem czekoladowy (np. Kremuś z Biedronki), 150g
- kakao, 4 czubate łyżeczki
Żółtka rozbić mikserem, dodać ser, dokładnie wymieszać. Dodać wszystkie cukry, olej i mleko. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części.
Do jednej części dodać krem czekoladowy, kakao, budyń czekoladowy i aromat makowiec. Wymieszać
Do drugiej części dodać budyń waniliowy i aromat sernik. Wymieszać
Ubić pianę z białek, połowę dodać do masy czarnej, połowę do masy białej
Na dużą blachę wylać równomiernie masę czarną, następnie białą. Piec 50 min w 175 st. Ja piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta i po upieczeniu pozostawiam w otwartym piekarniku do ostygnięcia. Wierzch dowolnie udekorować - u mnie najprostsza wersja z kakao. Polewa czekoladowa wyglądałaby ładniej ;)
Wersja z samym serem (bez spodu) jest szybką wersją sernika. Jak ktoś ma czas i ochotę można oczywiście zrobić spód z kruchego ciasta albo herbatników.
przepyszny, wypróbowałam
No i spróbowałam zrobic i nie wyszło!!!W smaku była super ale chyba moja duza blach jest trochę większa niż twoja i ciasto wyszło cieniutkie..
a sprubój sera "Mój ulubiony", będzie lepszy.
Musi być pyszniutki jutro niedziela to zrobię do kawusi :)
MNIAM !!