Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy łasuch przyzna, że sernik dyniowy to bezapelacyjnie król jesieni. Jeśli tylko w twojej kuchni znajdzie się dynia, koniecznie zaplanuj sobie przygotowanie takiego deseru. Szybko się go robi, ale jeszcze szybciej się go zjada. Dlatego też dobrym pomysłem będzie przygotowanie od razu większej porcji.
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 892
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 237
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 62
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2899
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 892
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 237
Deser warstwowy w pucharkach zawsze sprawdza się na imprezach! Chrupiące herb...
Odsłon: 62
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 2899
Składniki
Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Połącz je energicznie, tworząc jednolite ciasto. Wyłóż nim formę do pieczenia, a następnie nakłuj widelcem. Piecz spód do sernika w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Teraz przygotuj masę sernikową. Jeśli nie masz gotowego puree dyniowego, przygotuj warzywo obierając je ze skórki. Podziel na średniej wielkości kawałki i upiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 35 minutach dynia powinna być miękka. Odstaw do ostygnięcia i wtedy zmiksuj blenderem na gładkie puree.
Masło w temperaturze pokojowej ubij wraz z cukrami do otrzymania puszystej masy. Wlej twaróg do sernika. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ciągle miksując. Dodaj gęstą śmietanę, puree z dyni, krótko zmiksuj. Po dodaniu mąki pszennej i przypraw, wymieszaj masę szpatułką, do połączenia składników.
Wylej masę sernikową na spód. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 70 minut. Wystudź sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika. Całość możesz udekorować migdałami albo pestkami z dyni.