Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy łasuch przyzna, że sernik dyniowy to bezapelacyjnie król jesieni. Jeśli tylko w twojej kuchni znajdzie się dynia, koniecznie zaplanuj sobie przygotowanie takiego deseru. Szybko się go robi, ale jeszcze szybciej się go zjada. Dlatego też dobrym pomysłem będzie przygotowanie od razu większej porcji.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5630
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29981
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 269
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19736
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5630
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29981
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 269
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19736
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1176
Składniki
Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Połącz je energicznie, tworząc jednolite ciasto. Wyłóż nim formę do pieczenia, a następnie nakłuj widelcem. Piecz spód do sernika w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Teraz przygotuj masę sernikową. Jeśli nie masz gotowego puree dyniowego, przygotuj warzywo obierając je ze skórki. Podziel na średniej wielkości kawałki i upiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 35 minutach dynia powinna być miękka. Odstaw do ostygnięcia i wtedy zmiksuj blenderem na gładkie puree.
Masło w temperaturze pokojowej ubij wraz z cukrami do otrzymania puszystej masy. Wlej twaróg do sernika. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ciągle miksując. Dodaj gęstą śmietanę, puree z dyni, krótko zmiksuj. Po dodaniu mąki pszennej i przypraw, wymieszaj masę szpatułką, do połączenia składników.
Wylej masę sernikową na spód. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 70 minut. Wystudź sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika. Całość możesz udekorować migdałami albo pestkami z dyni.