Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty, delikatny i kremowy sernik z dodatkiem puree z pieczonej dyni, która nadaje mu cudownego smaku oraz pięknego koloru. Sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego smak podkreśla słodka nuta mango.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
PUREE Z DYNI Na początku przygotowujemy puree z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus.
SPÓD Herbatniki i orzechy mielimy, dodajemy do nich roztopione masło, kakao oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.
SERNIK Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy do niego puree z dyni oraz serek mascarpone i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy masę serowo - dyniową i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy budynie śmietankowe i cukier z wanilią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak by masa była gładka i jednolita. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra - dół). * Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia. * Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.
GLAZURA Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 5 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku, ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostudzoną glazurę wylewamy na wierzch ostudzonego sernika i wkładamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (dobrze, aby sernik spędził kilka godzin w lodówce).
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem ciasta, wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki.
Do masy serowej możemy dodać rodzynki, kandyzowaną dynię lub skórkę pomarańczy.
Życzę smacznego! :)