Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik kapłański
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik kapłański

06.10.2025 Odsłon: 17705
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Sernik kapłański - pomysł na ciasto nieco inaczej 

Na pierwszy rzut oka wypiek ten może przypominać nieco sernik królewski o czekoladowym spodzie i aksamitnej masie serowej. Ten przepis jest jednak bogatszy o kruszonkę kakaową i dodatek wyrazistych, słodkich owoców. Sama warstwa serowa przypomina nieco tę, którą charakteryzuje się sernik wiedeński, ale ma bardziej waniliowy smak, kiedy klasyczny wypiek zawiera lekko cytrusową nutę. Sernik kapłański to ciasto, które zdecydowanie warto przygotować na święta czy ważne wydarzenia rodzinne. Jest niezwykle efektowny i elegancki, a jednocześnie wyjątkowo pyszny, z dodatkiem przełamujących słodycz brzoskwiń. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 25x36 cm

Etapy przygotowania

Przepisy na kruszonkę tartą na tarce - jak to zrobić poprawnie? 

Kluczowy jest odpowiedni czas schładzania kruchego ciasta, który powinien wynosić ok. 30 minut. Za długie leżakowanie w lodówce sprawi, że masa zastygnie na kamień i jej starcie będzie bardzo trudne. W takim przypadku odczekaj 5-10 minut, z kulą ciasta położoną w temperaturze pokojowej, a także użyj tarki o grubych oczkach, co ułatwi proces. Kruszenie ułatwia też wcześniejsze dodanie margaryny startej na tarce, dlatego nie pomijaj tego kroku, choć wymaga to nieco pracy i wysiłku. 

Twaróg mielony czy z wiaderka - czego użyć? 

Idealna konsystencja sernika kapłańskiego wymaga gładkiego twarogu. Mielenie dwukrotne jest metodą tradycyjną i gwarantuje brak grudek, co jest kluczowe dla aksamitnej masy. Twaróg z wiaderka jest ewentualnie dopuszczalną alternatywą, pod warunkiem, że jest to dość zwarty twaróg sernikowy, o bardzo gładkiej konsystencji. Zbyt rozwodnione gotowe masy sernikowe sprawią, że całość może być za mokra, by dobrze związać. Pamiętaj, że w tym przepisie używasz minimum substancji zagęszczających takich jak budyń waniliowy w proszku. 

Jak dokładnie wmieszać białka bez miksowania? 

Ubite białka wprowadzają do masy powietrze, które sprawia, że sernik z brzoskwiniami jest puszysty i lekki. Zbyt intensywne miksowanie po dodaniu białek za pomocą miksera spowoduje utratę tego powietrza, a ciasto serowe po upieczeniu będzie zbite i twarde. Białka należy delikatnie wmieszać do masy drewnianą łyżką lub szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry. 

Brzoskwinie - użyć świeżych czy z puszki? 

Owoce z puszki są już wstępnie przygotowane i same wewnątrz zawierają minimum soku. Syrop na zewnątrz zapobiega też ich zbytniemu rozpadaniu się. Nie oznacza to, że nie możesz użyć świeżych owoców, tylko pamiętaj o ich bardzo dobrym osuszeniu papierowymi ręcznikami. Lekko oprósz je także mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar wilgoci. Jeśli nie masz brzoskwiń, możesz dodać inne dowolne owoce - ważne, by były one nieco kwaskowate, przez co przełamią słodycz sernika. 

Jak piec sernik, by wyszedł idealny? 

Umieszczenie naczynia z wrzącą wodą na dnie piekarnika tworzy parę wodną, która nawilża powietrze, co jest ważnym procesem dla serników pieczonych. Zapobiega ona wysychaniu i pękaniu masy serowej, gwarantując idealnie kremowy i wilgotny środek sernika. Z kolei studzenie w uchylonym piekarniku zapobiega szokowi termicznemu i gwałtownemu opadaniu, a co za tym idzie, pękaniu sernika. Ten etap jest tak samo ważny, jak pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli jednak mimo wszystko doszło do pęknięcia, to nie koniec świata! W serniku kapłańskim bardzo szybko i łatwo ukryjesz je pod warstwą cukru pudru lub dodatkową kruszonką. 

Sernik kapłański jest gotowy do krojenia dopiero po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce – najlepiej przez całą noc. Krojenie ciepłego lub letniego sernika spowoduje, że masa serowa będzie się kruszyć. Zawsze używaj ostrego noża i czyść go po każdym cięciu. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3001

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2377

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5046

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 144

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5682

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3001

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 170

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2377

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5046

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 144

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5682

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik kapłański
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Kakaowe ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki kakao
  • 4 żółtka jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa:
  • 1,5 kg twarogu
  • 200 g masła
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 7 jaj
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • brzoskwinie w puszcze
Sposób przygotowania:
1

Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, żółtka jaj, cukier puder i margarynę startą na tarce. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

2

Ciasto kakaowe podziel na dwie nierówne części. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

3

Twaróg zmiel dwukrotnie przez maszynkę (dla ułatwienia możesz wykorzystać również twaróg z wiaderka).

4

Miękkie masło przełóż do miski. Ubij na puszystą masę razem z cukrem. Następnie do masy dodawaj po jednym żółtku (białka odstaw na bok) oraz po łyżce zmielonego twarogu. Pod koniec ubijania do masy serowej wsyp opakowanie budyniu.

5

Biała ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką.

6

Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone brzoskwinie dodaj do masy serowej.

7

Blachę 25x36 cm wyściel papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągnij większy kawałek kakaowego ciasta. Zetrzyj je na tarce na spód formy. Następnie na kakaowy spód wylej masę serową z brzoskwiniami.

8

Wyciągnij drugi kawałek kakaowego ciasta. Zetrzyj je na górę sernika.

9

Sernik kapłański wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na dole umieść naczynie z wodą. Ciasto piecz przez około 50-60 minut.

10

Upieczony sernik kapłański studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ciasto będzie gotowe do krojenia po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki