Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pierwszy rzut oka wypiek ten może przypominać nieco sernik królewski o czekoladowym spodzie i aksamitnej masie serowej. Ten przepis jest jednak bogatszy o kruszonkę kakaową i dodatek wyrazistych, słodkich owoców. Sama warstwa serowa przypomina nieco tę, którą charakteryzuje się sernik wiedeński, ale ma bardziej waniliowy smak, kiedy klasyczny wypiek zawiera lekko cytrusową nutę. Sernik kapłański to ciasto, które zdecydowanie warto przygotować na święta czy ważne wydarzenia rodzinne. Jest niezwykle efektowny i elegancki, a jednocześnie wyjątkowo pyszny, z dodatkiem przełamujących słodycz brzoskwiń.
mikser, blaszka 25x36 cm
Kluczowy jest odpowiedni czas schładzania kruchego ciasta, który powinien wynosić ok. 30 minut. Za długie leżakowanie w lodówce sprawi, że masa zastygnie na kamień i jej starcie będzie bardzo trudne. W takim przypadku odczekaj 5-10 minut, z kulą ciasta położoną w temperaturze pokojowej, a także użyj tarki o grubych oczkach, co ułatwi proces. Kruszenie ułatwia też wcześniejsze dodanie margaryny startej na tarce, dlatego nie pomijaj tego kroku, choć wymaga to nieco pracy i wysiłku.
Idealna konsystencja sernika kapłańskiego wymaga gładkiego twarogu. Mielenie dwukrotne jest metodą tradycyjną i gwarantuje brak grudek, co jest kluczowe dla aksamitnej masy. Twaróg z wiaderka jest ewentualnie dopuszczalną alternatywą, pod warunkiem, że jest to dość zwarty twaróg sernikowy, o bardzo gładkiej konsystencji. Zbyt rozwodnione gotowe masy sernikowe sprawią, że całość może być za mokra, by dobrze związać. Pamiętaj, że w tym przepisie używasz minimum substancji zagęszczających takich jak budyń waniliowy w proszku.
Ubite białka wprowadzają do masy powietrze, które sprawia, że sernik z brzoskwiniami jest puszysty i lekki. Zbyt intensywne miksowanie po dodaniu białek za pomocą miksera spowoduje utratę tego powietrza, a ciasto serowe po upieczeniu będzie zbite i twarde. Białka należy delikatnie wmieszać do masy drewnianą łyżką lub szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry.
Owoce z puszki są już wstępnie przygotowane i same wewnątrz zawierają minimum soku. Syrop na zewnątrz zapobiega też ich zbytniemu rozpadaniu się. Nie oznacza to, że nie możesz użyć świeżych owoców, tylko pamiętaj o ich bardzo dobrym osuszeniu papierowymi ręcznikami. Lekko oprósz je także mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar wilgoci. Jeśli nie masz brzoskwiń, możesz dodać inne dowolne owoce - ważne, by były one nieco kwaskowate, przez co przełamią słodycz sernika.
Umieszczenie naczynia z wrzącą wodą na dnie piekarnika tworzy parę wodną, która nawilża powietrze, co jest ważnym procesem dla serników pieczonych. Zapobiega ona wysychaniu i pękaniu masy serowej, gwarantując idealnie kremowy i wilgotny środek sernika. Z kolei studzenie w uchylonym piekarniku zapobiega szokowi termicznemu i gwałtownemu opadaniu, a co za tym idzie, pękaniu sernika. Ten etap jest tak samo ważny, jak pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli jednak mimo wszystko doszło do pęknięcia, to nie koniec świata! W serniku kapłańskim bardzo szybko i łatwo ukryjesz je pod warstwą cukru pudru lub dodatkową kruszonką.
Sernik kapłański jest gotowy do krojenia dopiero po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce – najlepiej przez całą noc. Krojenie ciepłego lub letniego sernika spowoduje, że masa serowa będzie się kruszyć. Zawsze używaj ostrego noża i czyść go po każdym cięciu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2377
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5046
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2377
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5046
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, żółtka jaj, cukier puder i margarynę startą na tarce. Z podanych składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto kakaowe podziel na dwie nierówne części. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
Twaróg zmiel dwukrotnie przez maszynkę (dla ułatwienia możesz wykorzystać również twaróg z wiaderka).
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij na puszystą masę razem z cukrem. Następnie do masy dodawaj po jednym żółtku (białka odstaw na bok) oraz po łyżce zmielonego twarogu. Pod koniec ubijania do masy serowej wsyp opakowanie budyniu.
Biała ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką.
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone brzoskwinie dodaj do masy serowej.
Blachę 25x36 cm wyściel papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągnij większy kawałek kakaowego ciasta. Zetrzyj je na tarce na spód formy. Następnie na kakaowy spód wylej masę serową z brzoskwiniami.
Wyciągnij drugi kawałek kakaowego ciasta. Zetrzyj je na górę sernika.
Sernik kapłański wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na dole umieść naczynie z wodą. Ciasto piecz przez około 50-60 minut.
Upieczony sernik kapłański studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ciasto będzie gotowe do krojenia po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.