Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście to obowiązkowy wypiek na każdym świątecznym stole, ale sprawdzi się też bez okazji. Rozpływająca się w ustach masa serowa z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców i chrupiący spód sprawią, że kolejne kawałki ciasta znikną w ekspresowym tempie!
Choć idealny sernik nie jest prosty w przygotowaniu, to ta wersja przepisu przypadnie do gustu nawet osobom niezaprawionym w bojach kulinarnych. Wystarczy wszystkie składniki zmiksować mikserem i wylać do przyszykowanej wcześniej blaszki. Samo kruche ciasto także nie jest skomplikowane - wszystko musisz zagnieść ręcznie, ale możesz również wyręczyć się robotem kuchennym. Czas przygotowania sernika nie należy do najdłuższych, dzięki czemu wypiek idealnie sprawdzi się podczas uroczystości rodzinnych, gdzie przecież dań do przygotowania jest cała masa.
Blaszka 25x30 cm
Zanim rozpoczniesz przyrządzanie tego deseru, przeczytaj, jakie składniki na sernik z brzoskwiniami będą najlepsze. Znacznie skróci to czas przygotowania sernika, a także pozwoli ci uniknąć ewentualnych problemów z pieczeniem.
W tej wersji sernika najlepiej sprawdzi się półtłusty twaróg mielony podwójnie, dzięki czemu nie jest potrzebne roztopione masło. Z powodzeniem jednak możesz użyć również sera z wiaderka, który jest dostępny w każdym sklepie. Upewnij się, by nie był on zbyt mokry - dodatek brzoskwiń sprawi, że całość i tak będzie mocno wilgotna. Zbyt dużo wody sprawi, że ciasto może się odpowiednio nie dopiec i być trudne w krojeniu.
Klasycznym dodatkiem są oczywiście pokrojone brzoskwinie odsączone z nadmiaru syropu. Są idealnym rozwiązaniem poza sezonem, kiedy świeże dodatki są drogie lub niedostępne. Jednak, by przygotować idealny sernik na każdą okazję, możesz użyć różnych owoców. Sprawdzą się nie tylko kawałki brzoskwiń, ale także:
Ważne, by owoce nie były mocno dojrzałe, by nie puściły nadmiaru soku. Ciekawą alternatywą może być też sernik z mango o lekko egzotycznym smaku.
Tradycyjne kruche ciasto jest przygotowywane z mąki pszennej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć też innych odmian. Ciekawie będzie smakować mąka migdałowa czy orzechowa. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, śmiało możesz użyć odpowiedniego zamiennika. Wybierając własne składniki na sernik z brzoskwiniami zwracaj tylko uwagę na konsystencję samej masy - ona jest najważniejsza, a nabyte doświadczenie pozwoli ci prosto i szybko przygotowywać inne serniki na kruchym spodzie.
Standardowo sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście powinno się piec niecałą godzinę, choć zależy to w dużej mierze od wielkości blaszki. Zazwyczaj 50 minut wystarcza i od tego momentu należy zwracać szczególną uwagę na zbyt szybkie przyrumienianie wierzchu. Upieczony sernik powinien lekko trząść się w środku, a na patyczku powinny pozostawać odrobiny sera. W trakcie studzenia, serowa masa z brzoskwiniami będzie stopniowo coraz bardziej tężeć, dlatego warto chłodny już wypiek wstawić do lodówki na kilka godzin, by nabrał odpowiedniej konsystencji.
Dobrą praktyką jest, by sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście pozostawić po upieczeniu w lekko uchylonym piekarniku do niemal całkowitego ostudzenia. Gwałtowna zmiana temperatury jest najczęstszą przyczyną opadania środka ciasta, co sprawia, że całość nie prezentuje się już tak elegancko, choć w smaku w ogóle to nie przeszkadza. Ta metoda tyczy się niemal wszystkich rodzajów wypieków z masą serową - także sernika królewskiego czy sernika chałwowego.
Upieczony sernik możesz udekorować dowolnie. Z powodzeniem sprawdzą się:
Jeśli nie masz wiele czasu, wystarczy posypać ciasto dowolną posypką lub cukrem. Dobrze odsączone połówki brzoskwiń, pokrojone w eleganckie paseczki lub łódki mogą też tworzyć ciekawą dekorację. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i upodobań domowników oraz gości.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz margarynę pokrojoną w kostkę. Składniki zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Zmielony ser przekładamy do miki, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajka. Składniki miksujemy. Następnie dodajemy dwa opakowania budyniów waniliowych. Masę serową ponownie mieszamy przy użyciu miskera.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę (w sezonie można użyć świeżych owoców).
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Pierwszy kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Wykładamy nim spód blaszki. Na kruche ciasto wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. Wyjmujemy drugi kawałek ciasta z lodówki, ścieramy go na tarce i posypujemy nim górę sernika.
Sernik z brzoskwiniami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (grzałka góra-dół). Ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!