Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser z malinami i kwaśną galaretką cytrynową na zimno z pewnością zachwyci każdego!
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 344
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 533
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 344
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 533
Składniki
Daktyle jak suszone zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godz., po czym przecedzamy. Jeśli świeże od razu wrzucamy je do miksera z płatkami jaglanymi (suchymi) i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i powstałą masą wykładamy spód.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połowę śmietanki ubijamy i dodajemy do połowy masy twarogowej.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml wody. Ostudzoną wlewamy na koniec do masy, miksujemy i powstałą białą masę wylewamy na spód. Wstawiamy do polówki do stężenia.(ok 40 min)
Pod koniec tego czasu powtarzamy proces ze śmietanką i żelatyną, dodatkowo dodając maliny. Powstałą masę wylewamy na biały spód i ponownie do lodówki do stężenia masy.
Przygotowujemy galaretkę (ja dałam pół opakowania), odstawiamy do lekkiego stężenia i wylewamy na sztywny spód. Wstawiamy do lodówki na parę godz.