Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sernika na zimno z owocami. Oto przepis.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 18
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 250
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1134
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 18
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 250
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1134
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Składniki
Na początku trzeba przygotować żelatynę, dzięki której sernik będzie miał odpowiednią konsystencję. Należy rozpuścić ją w ciepłej wodzie, a następnie przestudzić.
W wysokiej misce ubić śmietanę kremówkę na puszystą, sztywną masę. Może to zająć dłuższą chwilę, jednak dobrze ubita piana da dobre ciasto, dlatego warto poświęcić jej dużą uwagę. Pod koniec ubijania, kiedy śmietana nabierze pożądanej konsystencji dodać cukier i ubijać przez krótki czas. Na koniec dodawać ser homogenizowany oraz żelatynę i miksować ustawiając mikser na najwyższe obroty.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Jeżeli chce się uzyskać spód z ciastek trzeba je ułożyć w tortownicy w tym momencie. Zalać masą serową i wstawić do lodówki do stężenia. Może to zająć od 2 do 4 godzin. Lepiej przytrzymać sernik dłużej w niskiej temperaturze, żeby mieć pewność, że całkowicie stężał.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Na wyciągnięty z lodówki sernik poukładać wybrane owoce, a następnie zalać je galaretką i znów włożyć do stężenia. Najlepiej przygotować sernik dzień przed planowaną datą podania.