Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik pod bezą"
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 35
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1983
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 35
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1983
Składniki
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj 1/4 szklanki cukru oraz żółtka z 5 jajek. Na koniec wrzuć 1 margarynę (25 dag). szybko zagnieć. Ciasto podziel na pół. Jedną część odłóż do lodówki, drugą wylep dno formy. Piecz 15 min w 180 st.
Resztę margaryny zmiksuj z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Dalej miksując, stopniowo dodawaj 2 całe jajka oraz mielony biały ser i proszek budyniowy. Masę serową wyłóż na podpieczony spód.
Brzoskwinie odlej z zalewy, pokrój na kawałki i rozłóż na masie serowej. Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz około 60 min w 180 st. Białka z 5 jajek ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj resztę cukru. Pianę połącz z proszkiem kisielowym, wyłóż na brzoskwinie. Posyp pokruszonym ciastem z lodówki. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 180 st.
Czas ok. 120 min; porcja – 280 kcal, cena 2,10 zł.
Dodatek kisielu w proszku sprawia, że beza jest puszysta, miękka i ma lekko owocowy posmak. Jeśli jednak wolisz bezę chrupiącą, białka ubij z samym cukrem pudrem. Taką bezę trzeba dłużej piec.Źródło: Świat kobiety