Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sernik o dwóch smakach pomarańczy i gorzkiego oraz czarnego kakao. Smaki idealnie ze sobą się komponują, a żelka na wierzchu zarówno zdobi jak i nadaje świeżości i lekkości.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1564
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1564
Składniki
Sernik: Ser mielimy w maszynce do mięsa na sitku do pasztetu. Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową , mleko i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając. Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki. Masę serową dzielimy na 2 części. Do jednej ścieramy skórkę pomarańczową, wlewamy ekstrakt pomarańczowy oraz dodajemy wnętrza z ziaren kardamonu. Mieszamy. Do drugiej części wsypujemy czarne i ciemnie kakao - mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową. Masę wlewamy na przemian raz łyżka wazowa jasnej masy serowej, a raz ciemniej do tortownicy. Użyłam łyżek wazowych o pojemności 80 ml do jasnej masy i 40 ml do ciemnej masy. Pieczemy w 150°C przez około 2 godziny w kąpieli wodnej. Studzimy w piecyku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony wyjmujemy na paterę. Ostudzony sernik wkładamy w rant wyłożony folią do rantów.
Żelka: Z pomarańczy ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Powinniśmy otrzymać około 500 ml soku. Sok, otartą skórkę, agar oraz cukier umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do zagotowania. Gorącą żelkę wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia.
Sernik z żelką owocową prezentuje się elegancko, ale można go dodatkowo ozdobić dekoracją np. z kremu maślanego.
Porady Sekretem dobrego sernika jest dobry ser. Dlatego przygotowując tradycyjne polskie serniki warto wykonywać je z serów pochodzących z niewielkich gospodarstw wiejskich. Ser wykonany z mleka od krów pasących się na pastwiskach zupełnie ma inny ma smak niż ten kupowany w sklepie np. w wiaderku. Sernik powinno piec się długo około 2 godzin w 150°C i kąpieli wodnej dzięki czemu nie będzie pękał i równo się upiecze. Nie opadnie również podczas studzenia. Sernik warto wykończyć żelką owocową na bazie naturalnych owoców z dodatkiem agaru. Do żelek owocowych proponuję stosować agar zamiast żelatyny, gdyż nie topi się w temperaturze pokojowej oraz żelka nie będzie gumowata.