Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny i puszysty sernik na zimno. Lekko kwaskowaty, z nutą czarnej porzeczki. Gładka, nie za słodka masa z sera, idealnie komponuje się z orzeźwiającym smakiem porzeczki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Na początek zaparz w szklance herbatę porzeczkową i odstaw do wystygnięcia. Nie słodź. Napar posłuży potem do nasączenia biszkopta. Jeśli nie masz w domu herbaty porzeczkowej i nie chcesz kupować całego opakowania do jednego przepisu. Możesz wykorzystać inną herbatę o kwaskowym smaku - np. z hibiskusa lub z owoców leśnych.
Jedno opakowanie niebieskiej galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Wystudzona galaretka posłuży potem do polania wierzchu sernika.
W kolejnym etapie przygotuj biszkopt. Przepis jest idealny na okrągłą blaszkę o średnicy 24 centymetrów. Sernik wychodzi bardzo wysoki. Więc mniejsza blaszka może być za mała. Aby przygotować biszkopt oddziel białka od żółtek. Żółtka odstaw do mniejszej miseczki, a białka wbij do dużej miski, w której powstanie masa na biszkopt. Wstępnie ubij jajka z solą. Nie powinno to trwać dłużej niż dwie minuty. Po chwili, cały czas ubijając, dodaj cukier. Kiedy białko zrobi się sztywne, dodaj żółtka oraz olej i zmiksuj wszystko razem. Do powstałej masy przesiej mąkę, tym razem nie używaj już miksera, tylko wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Wyrównaj wierzch i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po 20 minutach nie wyciągaj biszkopta od razu z piekarnika. Uchyl lekko drzwiczki i odczekaj kilka minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt i odstaw do wystygnięcia. Biszkopt nie będzie zbyt wysoki, ale taki właśnie ma być, gdyż służy tylko za spód i nie będziesz go przekrajać. Nie może więc być zbyt gruby.
W dużej misce zmiksuj ze sobą kilogram sera z 3/4 szklanki cukru pudru. Według mnie jest to idealna proporcja składników. Masa wychodzi tylko delikatnie słodka i nie jest zbyt mdła, świetnie komponuje się z kwaskowatością porzeczek. Jeśli jednak chcesz bardziej słodką wersję, wtedy dodaj całą szklankę cukru pudru.
W rondelku zagotuj 400 ml śmietanki 36%. Zdejmij śmietankę z kuchenki i od razu, ale powoli, dodaj do niej żelatynę. Mieszaj dokładnie, aby nie porobiły się grudki. Kiedy żelatyna się rozpuści, odstaw śmietankę na ok. 5 minut.
Po 5 minutach ponownie wymieszaj śmietankę, aby sprawdzić, czy nie powstały żadne grudki. Jeśli takie się pojawiły, możesz przelać śmietankę przez grube sito. Następnie połącz śmietankę z masą serową. Najlepiej wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
Po przygotowaniu masy serowej, nasącz biszkopta naparem z herbaty. Ilość zużytej herbaty zależy od tego, jak bardzo wilgotny ma być Twój biszkopt. Ja zużyłam ok. 100 ml naparu i biszkopt wyszedł średnio wilgotny. Jeśli lubisz bardziej "mokre" spody, wykorzystaj trochę więcej naparu.
Na nasączony biszkopt wyłóż całą masę serowo-śmietankową i dokładnie wygładź wierzch. Włóż sernik do lodówki na ok. 15 minut, aby masa trochę stężała.
Następnie wysmaruj wierzch sernika całym słoikiem dżemu porzeczkowego. Ja użyłam dżemu 100% z owoców, bez dodatku cukru. Dzięki temu sernik nabiera bardziej kwaskowatego i świeżego smaku. Jeśli wolisz wersję słodszą, użyj dżemu słodzonego.
Na warstwę dżemu wylej przygotowaną wcześniej niebieską galaretkę. Włóż sernik do lodówki. Najlepiej na całą noc, aby wszystko dobrze stężało.