Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, rozpływający się w ustach, po prostu najlepszy. Sernik puszysty to niekwestionowany król wśród deserów, który idealnie sprawdza się na wyjątkowe okazje. Chociaż popularnością cieszą się także inne warianty tego ciasta, takie jak na przykład sernik pistacjowy, to jednak klasyczna wersja ma w sobie to coś, co sprawia, że tak chętnie jemy go do kawy czy herbaty, na przykład w święta, ale nie tylko. Sprawdź, jak zrobić najlepszy sernik puszysty. Przepis nie sprawi ci trudności.
Przepis na dobry sernik puszysty jest na wagę złota - oczywiście znajdziesz go u nas. Nie trzeba wyjątkowych umiejętności cukierniczych, aby przygotować w domu puszysty sernik. Ten przepis opiera się zaledwie na kilku podstawowych składnikach, wśród których jest gotowy twaróg z wiaderka, jajka, śmietana czy cukier. Liczy się dobrej jakości ser. Lekki, puszysty sernik z wiaderka wyjdzie każdemu - trzeba tylko uważnie zapoznać się z kolejnymi krokami. Postaw na dobre jakościowo produkty i ciesz się wyśmienitym deserem, który oczaruje twoich domowników i gości. Sernik puszysty bez spodu doceni każdy miłośnik słodkości. To prosty sernik pieczony, który zawsze się sprawdza.
Najważniejsza w tym przepisie jest właśnie puszystość - co zrobić, aby przygotować sernik puszysty jak chmurka? Sekret tkwi w konkretnych składnikach - dobrej jakościowo śmietanie kremówce oraz lekkiej, ubitej pianie z białek. Podczas wykonywania przepisu, zwróć szczególną uwagę właśnie na te skladniki. To one robią tu "robotę" i sprawiają, że otrzymujemy sernik puszysty i wilgotny, najlepszy. Postaw także na wysokiej jakości twaróg, dzięki któremu masa serowa będzie znakomita.
Jak zrobić sernik, który będzie puszysty - to już wiemy. Czasami jednak przepis nie wychodzi i wiele osób zadaje sobie pytanie, dlaczego sernik nie jest puszysty. Zwykle wiąże się to z jedną konkretną kwestią - tego ciasta nie można miksować zbyt długo, bo wtedy rośnie ryzyko, że opadnie i nie będzie miał wymarzonej konsystencji. Każdorazowo zwracaj uwagę również na czas przygotowania określony w konkretnym przepisie. Jak zrobić puszysty sernik? Teraz nie ma już wątpliwości - to proste, a efekt będzie znakomity, goście chętnie zjedzą pyszny sernik.
Jeżeli lubisz serniki, sprawdź także inne propozycje, np. sernik Oreo czy sernik wiedeński. Ukochane ciasto Polaków ma to do siebie, że łatwo je modyfikować. Składniki masy serowej możesz wzbogacić o różnego rodzaju dodatki, które zmienią cały wypiek. Pyszny sernik to zawsze dobry pomysł, który ratuje sytuację, gdy nie masz pomysłu na inne wypieki.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 172
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3428
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 172
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3428
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i zostaw do wystudzenia. Teraz oddziel białka od żółtek. Ubij je na gęstą i sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Z kolei żółtka połącz z cukrem białym i waniliowym, a następnie zmiksuj je na wysokich obrotach. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta.
Sernik wylej do formy. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza bez termoobiegu i zostaw na kolejne 70-80 minut. Sernik warto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gotową masę serową wyłóż do formy. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza - czas pieczenia w tej temperaturze to 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza bez termoobiegu i zostaw na kolejne 70-80 minut. Sernik warto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.