Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik w paski"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 774
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2804
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 774
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 908
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 121
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2804
Składniki
Żelatynę wsyp do miski, wlej 500 ml wrzącej wody, wymieszaj. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy płyn nieco przestygnie dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Każdą galaretkę rozpuść w 1 1 szklanki wody (najlepiej robić to stopniowo, by galaretki zbyt szybko nie zastygły).
Na dno tortownicy wylej 3-1 szklanki mleka (w zależności od wielkości formy). Wstaw do lodówki, by masa zastygła. Następnie wylej 3-1 szklanki galaretki, wstaw do lodówki, by stężała. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania masy mlecznej i galaretek.
Ostatnią warstwę powinna stanowić galaretka. Gdyby masa mleczna zgęstniała, wystarczy delikatnie ją podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec wsypując cukier puder. Tuż przed podaniem sernik udekoruj rozetkami bitej śmietany.
Rada: Galaretkę miętową możesz przygotować samodzielnie. 2 łyżki żelatyny rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Do miski wlej 300 ml przegotowanej wody, dodaj 150 ml syropu miętowego oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie