Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik wyśmienity to sernik śmietankowy z migdałową nutą. Zrobiłam go w kruchym cieście z dodatkiem mielonych płatków migdałowych.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 95
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1349
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 95
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1349
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotowanie sernika rozpoczęłam od przygotowania ciasta. Do miski wsypałam mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, zmielone płatki migdałowe i proszek budyniowy. Dodałam żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się kleić można dodać trochę śmietany lub zimnej wody. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na minimum 2-3 godziny. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na spód starłam większą część ciasta i ugniotłam je, wylepiając dokładnie tortownicę. Tortownicę z ciastem odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serek waniliowy i razem zblendowałam na jednolitą masę. Jeśli nie macie blendera można ser przepuścić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę a następnie zmiksować z serkiem waniliowym. Do zmiksowanego sera dodałam miękkie masło i ponownie zmiksowałam do połączenia. żółtka oddzieliłam od białek. żółtka utarłam z cukrem, a białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do utartych żółtek z cukrem dodałam ser wymieszany z masłem i zmiksowałam na jednolitą masę. Następnie do masy serowej wmiksowałam budyń w proszku i kaszę manną. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam całość drewniana łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy na przygotowany spód z ciasta. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z sernikiem wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w formie. Gdy wystygł, schłodziłam go dodatkowo w lodówce. Sernika nie polewałam czekoladą bo sam w sobie jest wystarczająco słodki i smaczny. Można ewentualnie posypać cukrem pudrem.