Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik z owocami
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20594
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2285
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 42
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20594
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2285
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 42
Składniki
Blachę do pieczenia (25x34 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier (16 dag) cały czas ubijając. Żółtka ubijamy oddzielnie, dodajemy do ubitych białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut lub do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestudzenia.
Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w jeszcze drobniejszą kostkę. Do garnka wybijamy 5 jajek i stopniowo dodając szklankę cukru, ucieramy na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo ser, serek homogenizowany, budyń oraz śmietankę, cały czas ucierając, aż do wyczerpania składników.
Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę skrojonego ananasa. Przykrywamy masą serową. Na wierzch układamy resztę ananasa i posypujemy skórką z pomarańczy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie "góra" (dół pozostaje wyłączony aby nie spalić spodu). Pieczemy około 50 minut.