Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z jabłkami i winną galaretką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 803
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Masło stopić, wystudzić. Ciastka drobniutko pokruszyć, wymieszać z masłem i cynamonem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować olejem. Spód wylepić masą z ciastek. Mocno docisnąć dłonią. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Zmielony twaróg (najlepiej półtłusty) wymieszać z proszkiem budyniowym i 12,5 dag cukru. Wbić jajka. Dobrze wymieszać. Jabłka umyć, wytrzeć do sucha, nie obierać. Każde jabłko przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować połowę masy serowej. Ułożyć na niej połówki jabłek, wypukłą stroną do góry. Rozsmarować pozostałą masę serową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Wstawić formę z ciastem. Piec około 60 minut. Wystudzić.
Wino wymieszać z 2 łyżkami cukru. Zagotować, rozpuścić w nim galaretkę. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Płatki migdałowe zrumienić, mieszając, na suchej patelni. Posypać nimi ciasto.
Czas przygotowania 20 minut.Źródło: Życie na gorąco