Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten pyszny sernik przyrządzałam wiele razy na różne uroczystości wszystkim gościom bardzo smakował!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Składniki
Ciasto: Mak gotujemy na mleku ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Studzimy, osączamy 1 3-krotnie mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i ucieramy na puch. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszą,mieszamy. Dodajemy mak i jabłka oraz aromat, mieszamy. Białka ubijamy z solą, pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 30-35 min. w temp. 180.st. C.
Masa serowa: Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, studzimy. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy tężejącą galaretkę i drobno pokrojone brzoskwinie.
Przełożenie: Ciasto makowe przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową tak, aby folia wystawała wysoko ponad ciasto. Tężejącą masę wylewamy na ciasto makowe (dzięki folii nie rozleje się na boki) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto polewamy polewą lub posypujemy startą czekoladą.