Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik fajnie wygląda i jest smaczny ja jednak do masy serowej dałam więcej cukru i zrobiłam z sernika wiaderkowego. Biszkopt jak to biszkopt jest delikatny i radzę upiec go wieczorem dnia poprzedniego, ja tego nie zrobiłam i bardzo ciężko było mi go ładnie przekroić.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 137
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 498
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 137
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 498
Składniki
biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy sok, skórkę z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w temp. 170st około 30-35 min.
polewa: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier i wodę; mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao; dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę ubijamy. Resztę składników mieszamy ze sobą na koniec dodajemy ubitą śmietanę.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do formy wkładamy jedne biszkopt, polewamy połową polewy, na to wykładamy połowę masy serowej. Następnie kładziemy drugi biszkopt, resztę polewy i resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 165st przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.