Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pomarańczowy – delikatny, rozpływajacy się w ustach, z mocno wyczuwalną nutką pomarańczy. Wychodzi pyszny i puszysty, w dodatku elegancko się prezentuje. To jeden z tych wypieków, które sprawdzą się i w przypadku szybkiej kawy z koleżanką, jak i w roli wykwintnego poczęstunku na szczególnych uroczystościach.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4072
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 150
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4072
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 150
Składniki
Masa na sernik: Owoce szorujemy gąbką i wyparzamy. Z 1 pomarańczy wyciskamy sok. Nie wyrzucamy skórek! Wykorzystamy je później do ozdoby sernika.
Kremówkę ubijamy.
Ucieramy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie łączymy masę serową z mąką ziemniaczaną i budyniem. Dodajemy sok z pomarańczy. Delikatnie (niskie obroty miksera) łączymy masę z jajkami (dodajemy jedno po drugim) oraz śmietaną. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 18cm. na 28 cm., lub tortownicę o max średnicy 24cm., smarujemy masłem. Na dnie układamy herbatniki. (Możemy wyłożyć formę papierem do pieczenia, następnie wysmarować go masłem, żeby herbatniki przykleiły się do dna).
Przelewamy masę sernikową do formy.
Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (funkcja pieczenia góra/dół) i pieczemy przez 1h. Jeżeli w trakcie pieczenia zacznie się za bardzo przypiekać góra sernika, przełączcie piekarnik na grzanie tylko od dołu.
Po 1h pieczenia, wyłączamy piekarnik, ale POZOSTAWIAMY ZAMKNIĘTY przez następne 15 min. Po 15 minutach, delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak przez kolejną godzinę, Sernik bardzo nie lubi nagłych zmian temperatury, dlatego - jeżeli nie chcemy, by nasz pięknie wyrośnięty wypiek spektakularnie nam opadł - musimu studzić go etapami.
Po godzinie wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Lukier pomarańczowy:
Lukier rozprowadzamy, na wystudzonym, wyrównanym (odcinamy ewentualne nierównosci powstałe w czasie pieczenia) serniku.
Kandyzowanie skórki pomarańczy: Od skórek odcinamy białą, środkową część owocu. Oczyszczone skórki kroimy na małe kosteczki.
Przekładamy na patelnię lub do garnka. Zalewamy taką ilością wody, aby tylko przykryła skórki i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, przez pół godziny, regularnie mieszając, aż cała woda odparuje.
Zdobienie sernika: Sernik kroimy według własnych preferencji (większe/mniejsze kwadraty lub prostokąty).
Na każdy z kawałków delikatnie, za pomocą łyżeczki nakładamy kandyzowaną skórkę pomarańczy. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!!