Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z wiśniami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2744
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1267
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 726
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2744
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1267
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 726
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Do przesianej mąki dodaj cukier puder i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj jajka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około 30 minut.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) wyklejając dno oraz boki formy. Włóż do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz cukier wanilinowy.
Utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg oraz proszek budyniowy. Na koniec dodaj ubitą śmietankę oraz osączone wiśnie, delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy, wierzch wyrównaj łyżką.
Piecz około 50 min w temp. 180°C. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku a następnie włóż na kilka godzin do lodówki. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj.
Rada: Aby zrobić zieloną trawę, do miski włóż 1 kostki miękkiej margaryny. Dodaj 1 szklankę cukru pudru i ucieraj mikserem ok. 5 min. Następnie dodaj 1 łyżki mleka oraz zielony barwnik, zmiksuj. Krem powinien być gładki i niezbyt gęsty. Przełóż go do szprycy cukierniczej i udekoruj sernik.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie