Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowity i wilgotny mak, kremowy ser i odrobina kruchego ciasta dla przełamania tekstury - wspaniałe ciasto nie tylko na święta
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27095
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27095
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Uwaga: SZKLANKA 200 ml Zaczynam od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję (u mnie rant 24 x 20 cm, użyłam rantu, ponieważ mój seromakowiec wyszedł super wysoki. Możecie użyć większej blaszki np. 30 x 35 cm o standardowej wysokości). Wykładam ciasto na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 15 minut. Ciasto odstawiam i mogę się zabrać za przygotowanie masy serowej i makowej.
Masa makowa: suchy mielony mak wystarczy zalać 600 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zwykły mak należy zaparzyć i przemielić dwa razy. Do maku dodaję cukier puder, miód, żółtka, masło, ekstrakt migdałowy i bakalie. Wszystko mieszam, a na koniec dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łopatką. Masę makową odstawiam.
Masa serowa: Wszystkie składniki oprócz śmietanki umieszczam w misce i delikatnie miksuję. Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Teraz mieszam delikatnie łopatką.
Masę makową i serową układam na przemian w blaszce w dowolnym układzie. W ten sposób po upieczeniu utworzą się „ciapki”, a ciasto nie będzie jednolite, co daje ciekawy efekt. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam zamknięty jeszcze 15 minut. Seromakowiec odstawiam do całkowitego wystygnięcia, a potem wstawiam go do lodówki na kilka godzin. Górę dekorujemy dowolnie. U mnie to cukier puder i piernikowe gwiazdki, ale może być czekolada, czy też lukier. Seromakowiec gotowy. Smacznego