Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromakowiec na dużą blachę to ciasto, które sprawdzi się na rodzinne uroczystości w okresie zimowym. Możesz zaprosić wielu gości, bo jest go naprawdę sporo! Jednak znika bardzo szybko z talerzy ze względu na swój wyjątkowy tradycyjny smak.
Forma wymiary: 40 x 25 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1653
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16257
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6552
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1653
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16257
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6552
Składniki
Zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, mieszając. Następnie odstaw na 12 godzin, aby mak napęczniał. Po tym czasie dokładnie odcedź i trzykrotnie zmiel.
Roztop masło. Białka oddziel od żółtek. Ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę.
Zrób masę makową. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mak, płynny miód, roztopione masło i bułkę tartą. Wsyp bakalie – rodzynki, orzechy, płatki migdałowe oraz kandyzowaną skórkę. Delikatnie połącz z ubitymi na sztywno białkami. Odstaw.
Przygotuj masę serową. Zmielony ser utrzyj z połową cukru. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsyp proszek budyniowy i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. W osobnej misce ubij schłodzoną śmietankę.
Do masy serowej delikatnie wmieszaj pianę z białek i bitą śmietanę.
Blachę o wymiarach ok. 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
Na dno przełóż równomiernie połowę masy serowej, a następnie delikatnie wyłóż na nią masę makową i ponownie wlej masę serową. Wyrównaj wierzch.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku jeszcze przez ok. 10 minut przy uchylonych drzwiczkach, aby nie opadł.