Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszny sernik z makiem. Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Uwielbiam je w każdym wariancie, na zimno, pieczone, z owocami….. Te klasyczne i i te w nowych odsłonach. na moim kanale You Tube znajdziecie kilkanaście przepisów na serniki, ten z makiem zalicza się do moich ulubieńców.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2571
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3480
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102071
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6444
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2571
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3480
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102071
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6444
Składniki
ZROBIĆ CIASTO: MASŁO ROZPUŚCIĆ W GARNKU I ODSTAWIĆ DO WYSTUDZENIA. DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA, DODAĆ CUKIER,SZCZYPTĘ SOLI, JAJKO ORAZ ROZPUSZCZONE MASŁO. WYROBIĆ NA GŁADKIE CIASTO. GOTOWYM CIASTEM WYKLEIĆ TORTOWNICE, BRZEGI I DNO ( TORTOWNICA O ŚREDNICY 22 CM). TAK PRZYGOTOWANA TORTOWNICE WŁOŻYĆ DO LODÓWKI.
ZROBIĆ MASĘ SEROWA: SER ZMIELIĆ I DODAĆ DO NIEGO WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SERNIK. ZBLENDOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ. MAK ZALAĆ WRZĄTKIEM I ZOSTAWIĆ NA 30 MINUT. PO TYM CZASIE MAK ODSĄCZYĆ Z WODY I ZMIELIĆ.
1/3 MASY SEROWEJ PRZEŁOŻYĆ DO INNEJ MISKI I DODAĆ DO NIEJ ODSĄCZONY I ZMIELONY MAK. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ . TORTOWNICE WYJĄĆ Z LODÓWKI I WLEWAĆ DO NIEJ PO ŁYŻCE KAŻDEJ MASY. MASĘ UKŁADAMY WARSTWOWO JEDNA NA DRUGA, TAK JAK NA FILMIE. NA KONIEC NA MASIE SEROWEJ MOŻNA WYRYSOWAĆ WZOREK, PATYCZKIEM PRZECIĄGNĄĆ W KILKU MIEJSCACH PO MASIE SEROWEJ, ZACZYNAJĄC OD BRZEGU DO ŚRODKA.
CIASTO PIEC W TEMPERATURZE 170 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 – 45 MIN. SMACZNEGO!