Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie kawowe chmurki"
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 749
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3447
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27201
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 749
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3447
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27201
Składniki
Zagotuj mleko i wodę, dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Wsypuj małymi porcjami przesianą mąkę, cały czas energicznie ucierając drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie lśniące, przełóż je do miski, przestudź. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną pergaminem paski o długości ok. 7 cm. Każdy posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 190 st. przez 20 minut, na złoty kolor.
Zrób krem: mleko podgrzej z połową cukru i kawą. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj. Żółtka zalej ciepłym mlekiem, ubijając trzepaczką. Podgrzewaj, aż krem zgęstnieje. Gdy przestygnie, dodaj masło i zmiksuj.
lukru utrzyj na gładko. Eklerki przekrój wzdłuż, przełóż kremem i polukruj. Ew. posyp wiórkami czekoladowymi.Źródło: Tina