Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie kawowe chmurki"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3976
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1717
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3976
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1717
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Składniki
Zagotuj mleko i wodę, dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Wsypuj małymi porcjami przesianą mąkę, cały czas energicznie ucierając drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie lśniące, przełóż je do miski, przestudź. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną pergaminem paski o długości ok. 7 cm. Każdy posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 190 st. przez 20 minut, na złoty kolor.
Zrób krem: mleko podgrzej z połową cukru i kawą. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj. Żółtka zalej ciepłym mlekiem, ubijając trzepaczką. Podgrzewaj, aż krem zgęstnieje. Gdy przestygnie, dodaj masło i zmiksuj.
lukru utrzyj na gładko. Eklerki przekrój wzdłuż, przełóż kremem i polukruj. Ew. posyp wiórkami czekoladowymi.Źródło: Tina