Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śnieżne bezy"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 179
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 173
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 88
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2161
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 179
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 173
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 88
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2161
Składniki
4 schłodzone białka wbij do metalowej miski i ubijaj na sztywno razem z 10 dag cukru kryształu w gorącej kąpieli wodnej około 5 minut. Odstaw miskę. Wsyp resztę cukru kryształu, dodaj łyżkę soku z cytryny. Ubijaj razem 2-3 minuty.
Do ubitej piany dodaj 4 dag cukru pudru oraz zmielone migdały. Starannie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na pokrytą pergaminem blachę wyciskaj niewielkie bezy. Piecz je około 45 minut w temp. 120 st. Wyjmij z piekarnika, dosuszaj kilkanaście minut.
Ostatnie białko utrzyj z łyżką soku z cytryny oraz resztą cukru pudru na gładki lukier. Podziel go na dwie części. Jedną połącz z niebieskim barwnikiem spożywczym. Wysuszone beziki dekoruj lukrem.
Czas ok. 80 min; porcja – 70 kcal, cena 30 gr.Źródło: Świat kobiety