Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śnieżynki z patelni czyli kruche i chrupiące ciasteczka z patelni w kształcie płatków śniegu.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 79
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 706
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 34
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 79
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 706
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 34
Składniki
Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Składniki sypkie wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i dodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. Następnie przewróciłam je ostrożnie na drugą stronę i podobnie smażyłam aż się przyrumieniły. Usmażone ciastka wykładałam na talerz. Przed włożeniem następnej partii ciastek patelnię znów posmarowałam delikatnie olejem. Moje ciastka miały wymyślne wzory więc musiałam je bardzo ostrożnie przewracać, aby fragmenty ciastek nie poodłamywały się. Ciastka na patelni robią się miękkie. Najlepiej te ciastka robić w formie prostych wzorów, typu kółka, kwadraty itp. Ale wyjdą również z innych kształtów co widać na załączonych zdjęciach. Po kilku minutach odpoczynku na talerzu, gdy ciastka wystygną, robią się twardsze i kruche.