Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel z kruszonką"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 409
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 180
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9270
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39547
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 409
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 180
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9270
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj razem z łyżeczką cukru kryształu, łyżką mąki oraz odrobiną ciepłego mleka. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
20 dag mąki odłóż na kruszonkę, resztę przesiej do miski. Dodaj pozostały cukier kryształ, sól i cukier waniliowy. Osobno połącz jajka z re sztą mleka, rumem, kilkoma kroplami olejku migdałowego oraz 10 dag rozpuszczonego i ostudzonego masła.
Płynne wlej do sypkich, dodaj zaczyn, wyrób ciasto. Odstaw na godzinę. Rozwałkuj na prostokątny płat. Rozłóż na nim masę makową. Boki zroluj do środka, formując strudel. Włóż go do przykrytej pergaminem podłużnej formy.
Zagnieć resztę mąki oraz masła z cukrem pudrem. Kruszonką posyp strudel. Odstaw na ok. 20 min. Piecz 15 min w 180 st., a potem dopiekaj 40 min w 160 st.
Czas ok. 90 min; porcja – 250 kcal, cena 1,20 zł.
Drożdżowe ciasto na zaczynie ze świeżych drożdży najlepiej wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika. Ciasto przygotowane z dodatkiem suchych drożdży powinno się natomiast włożyć do lekko nagrzanego piecyka, aby zdążyło podrosnąć. Dopiero gdy niemal podwoi objętość, należy zwiększyć temperaturę do tej podanej w przepisie.Źródło: Świat kobiety