Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel z kruszonką"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj razem z łyżeczką cukru kryształu, łyżką mąki oraz odrobiną ciepłego mleka. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
20 dag mąki odłóż na kruszonkę, resztę przesiej do miski. Dodaj pozostały cukier kryształ, sól i cukier waniliowy. Osobno połącz jajka z re sztą mleka, rumem, kilkoma kroplami olejku migdałowego oraz 10 dag rozpuszczonego i ostudzonego masła.
Płynne wlej do sypkich, dodaj zaczyn, wyrób ciasto. Odstaw na godzinę. Rozwałkuj na prostokątny płat. Rozłóż na nim masę makową. Boki zroluj do środka, formując strudel. Włóż go do przykrytej pergaminem podłużnej formy.
Zagnieć resztę mąki oraz masła z cukrem pudrem. Kruszonką posyp strudel. Odstaw na ok. 20 min. Piecz 15 min w 180 st., a potem dopiekaj 40 min w 160 st.
Czas ok. 90 min; porcja – 250 kcal, cena 1,20 zł.
Drożdżowe ciasto na zaczynie ze świeżych drożdży najlepiej wstawiać do dobrze nagrzanego piekarnika. Ciasto przygotowane z dodatkiem suchych drożdży powinno się natomiast włożyć do lekko nagrzanego piecyka, aby zdążyło podrosnąć. Dopiero gdy niemal podwoi objętość, należy zwiększyć temperaturę do tej podanej w przepisie.Źródło: Świat kobiety