Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche, kokos i ... no właśnie. Wypiek przypomina do złudzenia sernik, jednak nie ma w nim ani grama sera. Jak to możliwe i czy to możliwe? Sprawdź!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21790
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21790
Składniki
Masło siekamy na kawałki. Dodajemy przesianą mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i cukier. Ciasto wyrabiamy ręką albo mikserem aż do połączenia składników. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie foremkę wysmarowujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta wyklejamy dokładnie foremkę i nakłuwamy widelcem. Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy porcjami cukier (wanilinowy również) nie przerywając miksowania. Gdy w całości się rozpuści dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się mas.Dodajemy budynie oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła, a następnie wylewamy masę śmietanowo - białkową. Wkładamy na 5 -10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Na masę wykładamy starte na tarce o dużych oczkach ciasto (będzie to łatwiejsze, jeżeli wcześniej włożymy je do zamrażarki). Pieczemy aż do zrumienienia się ciasta około 45 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam ciast w foremce o wymiarach mniej więcej kartki a4 - można w nieco większej, wtedy ciasto wyjdzie niższe.