Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny indyk z rodzynkami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 794
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2825
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 218
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 794
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 927
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2825
Składniki
Indyka opłucz starannie, osusz, natrzyj z zewnątrz i od środka solą. Odstaw do lodówki do następnego dnia.
Surową wątróbkę oczyść, posiekaj, przepuść przez maszynkę lub zmiksuj razem z namoczonymi w wodzie i odciśniętymi kajzerkami. Dodaj jajka, łyżkę oleju, rodzynki, płatki migdałów oraz łyżkę miodu. Starannie wymieszaj, dodając tyle bułki tartej, by powstała dość zwarta masa.
Nadzienie dopraw do smaku solą, gałką mu szkatołową oraz pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Owoce pokrój na ćwiartki, włóż do środka tuszki. Dopełnij schłodzonym nadzieniem z wątróbek, rodzynek oraz migdałów. Farsz nałóż także do szyi indyka. Starannie pozszywaj wszystkie otwory bawełnianą nicią.
Indyka ułóż w brytfannie, polej rozpuszczonym masłem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w 180 st. Po tym czasie polej tuszkę piwem. Piecz jeszcze 3-3,5 godziny. Co pewien czas polewaj indyka powstającym sosem.
12 porcji, czas ok. 300 min; porcja – 390 kcal, cena 3,50 złŹródło: Świat kobiety