Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z jabłkami. Ciasto z bezą i kruszonką, wyszło bardzo dobre.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 240
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 240
Przepis dnia
Składniki
ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sok z cytryny i zmiksować na niższych obrotach miksera. 1/3 odsypać na kruszonkę a resztę zagnieść. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę z pieca 34x38 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.
masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem z cynamonem i bułką tartą. Wszystko wymieszać i wyłożyć do blachy na surowe ciasto.
beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń i na niskich obrotach miksera krótko zmiksować. Wyłożyć bezę na jabłka i rozsmarować.
kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na bezie.
Piec ok. 1 godz. w 175 *C, pod koniec pieczenia przykryć papierem jak mocno góra brązowieje. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem albo oblać lukrem cytrynowym.