Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szarlotka z budyniem"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 272
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1196
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 119
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 272
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1196
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 119
Składniki
Do przesianej mąki wsyp oba cukry oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojoną w wiórki margarynę, jajko, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Do 1 szklanki mleka wsyp proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudź.
Obrane jabłka pokrój w dużą kostkę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jeden kawałek ciasta rozwałkuj na okrągły placek i przełóż do tortownicy. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Zalej je masą budyniową. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Piecz ok. 45 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie