Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka z budyniem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli oraz łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, margarynę (25 dag) i 2 jajka. posiekaj.
Z posiekanych składników wyrób szybko kruche ciasto. Uformuj dwie tej samej wielkości kule, owiń je folią i odstaw na 30 minut do lodówki.
Proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) rozprowadź odrobiną mleka. Resztę mleka zagotuj. Na wrzątek wsyp cukier kryształ, a po chwili wlej rozrobiony budyń. Gotuj, mieszając 2 min.
Jabłka obierz, wypestkuj, pokrój w plasterki. Schłodzone kulki ciasta rozwałkuj na płaty. Jednym wylep dno formy. Rozłóż pokrojone jabłka, zalej gorącym budyniem. Masę przykryj drugim plackiem ciasta. Piecz ok. 50 min w 180 st. Posyp resztą cukru pudru.
<strong>Agnieszka Pelczarska-Jamroga z Przemyśla, lekarz</strong>Źródło: Świat kobiety