Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szarlotka - jedno z najpopularniejszych ciast. Ale tej z cydrem pewnie jeszcze nie jedliście. Polecam.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 490
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 604
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 895
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 286
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 490
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 73
Polecam.
Odsłon: 604
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 895
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 286
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki. Cydr zagotowujemy z cukrem i cynamonem. Wrzucamy do niego połowę jabłek i gotujemy 3 minuty. Jabłka wyjmujemy a do gotującego cydry wrzucamy drugą część jabłek. Gotujemy kolejne 3 minuty, odcedzamy. Obgotowane jabłka pozostawiamy do wystygnięcia. Z pozostałego cydru odlewamy 1/3 (możemy go wykorzystać do czego chcemy, nie będzie nam już potrzebny). Pozostałe 2/3 ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody (tak aby mąka się rozpuściła i nie było w niej żadnych grudek). Rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego cydru, Ciągle mieszając jeszcze chwilę gotujemy aż powstanie nam cydrowy kisiel. Studzimy.
Płatki migdałowe prażymy na złoto na rozgrzanej patelni. Dzielimy na pół. Do jabłek dodajemy połowę płatków migdałowych oraz cydrowy kisiel. Wszystko razem mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy połową ciasta, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy drugą część uprażonych płatków migdałowych a następnie jabłka. Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 40 minut (aż wierzch ciasta będzie złocisty). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem.