Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura różana zachwyca pięknym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. Idealnie komponuje się on z szarlotką na kruchym cieście.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8688
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7290
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327973
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8688
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7290
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4989
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327973
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajo i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół. Jedną połowę umieścić w zamrażarce, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć nimi formę do pieczenia (użyłam formy 19x26 cm) tak, by całe dno było przykryte. Spód posmarować konfiturą z róży, na konfiturze ułożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę piec ok. 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.