Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura różana zachwyca pięknym aromatem, któremu nie sposób się oprzeć. Idealnie komponuje się on z szarlotką na kruchym cieście.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 105
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 286
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2853
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 105
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 286
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2853
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajo i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki, przekroić na pół. Jedną połowę umieścić w zamrażarce, a drugą pokroić na plastry i wyłożyć nimi formę do pieczenia (użyłam formy 19x26 cm) tak, by całe dno było przykryte. Spód posmarować konfiturą z róży, na konfiturze ułożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Szarlotkę piec ok. 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.